Mexiko: Vládnuca strana nominovala za prezidentského kandidáta prvýkrát ženu

06.02.2012 Celý región

Mexiko 6. februára (TASR) - Vládnuca strana v Mexiku si za kandidáta pre nadchádzajúce prezidentské voľby prvýkrát vybrala ženu.

Víťazom nedeľňajších primárok Strany národnej akcie (PAN) sa stala 51-ročná kongresmanka Josefina Vázquezová Motová ktorá získala 55 percent hlasov. Porazila bývalého ministra financií Ernesta Cordera a exministra vnútra Santiaga Creela, ktorí dostali 38, resp. šesť percent hlasov.

Oficiálna predvolebná kampaň sa začne 30. marca, voľby budú 1. júla. O prezidentskú funkciu po Felipem Calderónovi budú bojovať aj exguvernér štátu Mexiko Enrique Peňa Nieto z Inštitucionálnej revolučnej strany a bývalý primátor hlavného mesta Andrés Manuel López Obrador zo Strany demokratickej revolúcie (PRD).

Vázquezová Motová je prvá žena v dejinách Mexika, kandidujúca na najvyššiu štátnu funkciu. V užšej skupine prezidentských kandidátov PAN v prieskumoch vždy viedla.

V prezidentských voľbách sa najväčšie šance dávajú 45-ročnému Peňovi Nietovi. Jeho strana PRI vládla v krajine nepretržite viac ako 70 rokov a až v roku 2000 ju vo voľbách porazila PAN.
 

Vyberte región